Shiatsu niveau 2

Categorie
Beroepsopleiding
Docent
Sebastiaan van Leeuwen
0 Reviews

Cursusbeschrijving

Kosten: € 1.100,- | start: 3 september |Lesdata: Shiatsu Niveau 2 |Docent Sebastiaan van Leeuwen | Lestijden van 10.00 – 17.00 uur |

Niveau 2, 2021 start op 3 september in 3 blokken van 4 achtereenvolgende dagen van vrijdag t/m maandag:
3 t/m 6 september; 15 t/m 18 oktober en 5 t/m 8 november. Examen: Zaterdag 18 december 2021

INSCHRIJVEN DOE JE HIER

In het tweede jaar staat de studie van het meridiaanstelsel centraal; het verkrijgen van een juist inzicht in de werking van het energetisch systeem.

De twaalf meridianen worden bestudeerd volgens het systeem van meester Masunaga. De student leert de beginselen van het onderscheid tussen gevoel en karakter van de organen en meridianen en van de kanalen zelf. Naast het verloop van de hoofdmeridiaan worden de tsubo’s gelokaliseerd. In deze fase ligt de focus op het voelen en ervaren van de meridiaan en niet alleen op de specifieke punten. Deze dienen meer als referentiepunten bij het volgen van het verloop van de meridiaan. Uitleg van de punten worden doorgegeven tijdens de lessen.

PRAKTIJK

Alle basistechnieken van Shiatsu en Do-In uit het eerste jaar worden verder ontwikkeld en uitgebreid. Er wordt veel nadruk gelegd op de gevoelsontwikkeling en het verdiepen van het begrip ki en hara. Aan de orde komen onder andere:

 • Anatomisch verloop van de 12 hoofdmeridianen.
 • De lokalisatie van de meridianen en de specifieke tsubo’s.
 • De verbinding tussen de twee handen en het ontwikkelen van ki-gevoel.

THEORIE

In het tweede studiejaar wordt er een grote hoeveelheid theorie bestudeerd. Aan de orde komen onder andere:

 • Het karakter van de meridianen en hun energetische, fysieke en psychologische functies.
 • Inleiding in het principe van de vijf transformaties.
 • Inleiding in de rol van voeding volgens het principe yin en yang en de vijf transformaties.
 • Introductie van de specifieke bo-punten, yu-punten, bronpunten, sei-punten en elementpunten.
 • Uitbreiding van de diagnostiek met behulp van de vijf elementen.


INDELING WEEKENDEN

1e weekend: Het element Metaal en de meridianen van Long & Dikke Darm in relatie tot een teveel en tekort van Yin en Yang (Ki).

2e weekend: Het element Aarde en de meridianen Maag & Milt/Pancreas in relatie tot een teveel en tekort van Yin en Yang ki.

3e weekend: Het koninklijk Vuur-element en de meridianen Hart & Dunne darm in relatie tot een teveel en tekort van Yin en Yang Ki.

4e weekend: Het ministeriële vuur element van de meridianen Hartbeschermer en Drievoudige Verwarmer in relatie tot een teveel en een tekort van yin en yang ki.

5e weekend: Het water element en de meridianen Nier en Blaas in relatie tot een teveel en een tekort van yin en yang ki.

6e weekend: Het element Hout en de meridianen van Lever en Galblaas in relatie tot een teveel en een tekort van yin en yang ki.

Hier vind je de lesdata Shiatsu Niveau 2A en 2B.
Aanbevolen literatuur voor dit opleidingsjaar vind je op de pagina Boekenlijst.

INSCHRIJVEN DOE JE HIER.

Over de docent

 • Sebastiaan van Leeuwen

  Sebastiaan van Leeuwen is in 2001 voor het eerst naar de NSKS gekomen om een basiscursus Shiatsu en DO-IN te volgen bij Alan Nash. Zijn interesse in de oosterse disciplines was steeds groter geworden nadat hij in 1999 begon met Aikido bij Aikido Dojo ShiZenRyu. Vanuit deze interesse en de behoefte om zich te verdiepen is hij naar de NSKS gekomen. Vanaf de eerste stap die hij binnen deze school zette, wist hij al dat hij voor de rest van zijn leven bezig zou zijn met het bestuderen van deze kunst.
nl_NLNederlands