Inschrijven voor alles cursussen kan online of via een inschrijfformulier. Voor alle informatie over prijzen, kortingen en aanmelden ga je naar de pagina INSCHRIJVEN.

Alan Nash werd op 14 mei 1946 geboren in Londen. Aanvankelijk studeerde hij psychologie aan het “Marylebone Instituut” in Londen, maar door gebrek aan een studiebeurs was hij al na een jaar genoodzaakt om te gaan werken. Hij koos  de chemie, Informatica Technologie en natuurkunde als vakgebied maar merkte al gauw dat zijn ziel hierdoor niet werd gevoed.

Op zijn 24ste sloot Alan zich aan bij een grote groep jonge mensen met een Indiase leermeester. Toen begon een intensieve trainingsperiode waarin meditatie, Aikido, manuele therapie, Yoga, voetreflexologie, acupunctuur, Moxibustie en homeopathie werd bestudeerd.

In 1979 kwam hij als computerdeskundige naar Nederland maar studeerde daarnaast verder in de richting, waarmee hij inmiddels al een jaar of 15 bezig was. Hij studeerde Karate (Shotokan-stijl) bij Hans Haarthoorn in Utrecht.

In 1981/1982 volgde Alan een studie ‘Bio metabolism European Laboratory for Nutrition and Nutrients’ bij Professor Drs. E.F. Vogelaar, directeur van het Europees Nutriënten Laboratorium (ELN) te Utrecht. Tegelijkertijd volgde hij de Shiatsu opleiding bij Yoshinori Miyashita in Amsterdam en heeft in dat jaar tevens de medische opleiding bij de N.V.G.N. in Amsterdam voltooid. In 1983 startte hij zijn praktijk voor Voetreflexologie, “Healing” Do-In en Shiatsu in Lisse en gaf hij demonstraties en lessen in Shiatsu aan geïnteresseerden in de omgeving.

Daarna ontmoette hij in Groningen Yuichi Kawada Sensei (nu aangesloten bij de N.S.K.S. als docent) en Kazunori Sasaki en studeerde bij hen traditionele oosterse geneeskunde en diagnostiek in 3 verschillende landen. In 1988 behaalde hij, cum laude, het diploma. In dat jaar startte hij de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu. In de jaren daarna heeft Alan zijn kennis en ervaring uitgebreid en zich gespecialiseerd in het helpen en behandelen van patiënten die binnen de reguliere geneeskunde niet geholpen kunnen worden.

Als een van de meest ervaren therapeuten en leerkrachten in Europa wordt Alan regelmatig gevraagd lezingen en demonstraties te geven op internationale bijeenkomsten zoals in 2007 op het  International Shiatsu Congress in Kiental, Zwitserland en in 2009 op het  International Shiatsu Congress in Le Canet, Frankrijk.

In 2011 en 2012 gaf Alan op verzoek van de beroepsvereniging NVTCG Zhong (Nederland),  workshops over diepgaande diagnose en techniek aan leden van de Zhong vereniging. Lees meer hierover op Linkedin.

Yuichi Kawada – Sensei – Docent Niveau 4 van de shiatsu beroepsopleiding

Yuichi Kawada is geboren in Japan en begon Shiatsu te studeren op zijn achtste jaar. Zijn vader heeft 60 jaar Shiatsu gestudeerd en in praktijk gebracht in Japan. Zijn zoon volgde zijn voorbeeld en studeerde op verschillende scholen in Japan, waaronder Nippon Shiatsu School. Sensei Kawada is in Europa zonder meer de meest ervaren Japanse docent van diepgaande Oosterse medische kennis en de geschiedenis daarvan. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de I-Ching en 9-star-ki en legt hij sterke verbanden met Shiatsu.

Door zijn praktijkervaring, ontdekte hij de connectie tussen de 12 reguliere meridianen en de acht Curious Vessels. Op basis daarvan heeft hij acht Do-In oefeningen ontwikkeld voor het strekken van de Curious Vessels. Zijn experimenten met deze acht wondermeridianen zijn opmerkelijk effectief.

Yuichi Kawada is oprichter en directeur van Yoseido Shiatsu, de driejarige beroepsopleiding tot Shiatsu therapeut in België. In 2002 verscheen zijn boek “Essential Shiatsu” waarin hij schrijft over de rol van de acht wondermeridianen. In juni 2008 werd dit boek in het Duits uitgegeven. Yuichi Kawada geeft vanaf 1998 les aan niveau 4 van de N.S.K.S.

Het lesjaar met Sensei Kawada is ook erkend en geaccrediteerd als bijscholing voor shiatsu therapeuten, acupuncturisten en T.C.M/T.C.G. studenten en therapeuten, en wordt gezien als een zeer belangrijk toevoeging aan de geschiedenis en diepte van effectieve diagnostiek en behandeling. Hier worden deelnemers ingewijd in de kennis en praktijk die niet in andere opleidingen te vinden zijn in Europa.

Anushka Hofman – Eigenaar van de Nederlandse School voor DO-IN en docent Niveau 1 van de shiatsu beroepsopleiding

In 1992 startte Anushka haar Shiatsu studie aan de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu bij Alan Nash en Sensei Kawada. Op 16 januari 1996 studeerde zij als als Shiatsu therapeut. Haar Shiatsu praktijk voerde zij al uit sinds 1993.

In 1995 begon Anushka met het geven van DO-IN-training aan studenten van de N.S.K.S. In 1996 werd zij daar docente Shiatsu en DO-IN van de beroepsopleiding. Zij doceert tot op de dag van vandaag het eerste jaar van de 4-jarige opleiding. Vanaf die tijd geeft zij ook wekelijks Shiatsu en DO-IN basiscursussen. Ook buiten de school gaf zij diverse trainingen en workshops in bedrijven zoals aan het personeel van K.P.N, bij- en nascholingen aan het Nederlandse Genootschap voor Sportmasseurs en onderwijsinstellingen als het Mondriaan College. In 1995 organiseerde zij tevens voor het eerst het jaarlijkse Shiatsu stageseminar voor de N.S.K.S. in Lunteren.

Anushka heeft diverse bijscholingen gevolgd:
-1997 Oriental diagnosis met o.a. Ohashi Sensei
-1998 Kalligrafie door Yunko Yamanouchi
-1999 Medicinaal koken van Kyoko Onishi.
Deze cursus organiseert zij tot op heden jaarlijks voor de N.S.K.S. als verplicht onderdeel van de beroepsopleiding.

In mei 2003 werd door medewerking van Anushka en Alan Nash de Nederlandse uitgave mogelijk gemaakt van het boek over DO-IN, Meridiaanoefeningen, geschreven door Shizuto Masunaga. In hetzelfde jaar is o.a. door medewerking van Anushka het DO-IN boek voor de N.S.K.S. tot stand gebracht: ‘Do-In voor jong en oud’  geschreven door Jolanda Smolders.  Op 18 april 2004 werd zij geïnterviewd door Myrna Goossen voor RTL4 in het programma “Aperitivo” over de betekenis en het belang van DO-IN.

In 2004 heeft Anushka zich verdiept en gespecialiseerd in vrouw gerelateerde problematiek en de daarvoor geschikte therapeutische DO-IN oefeningen. Vanaf september 2004 tot op heden geeft zij wekelijks een speciale DO-IN les voor vrouwen. Voor vrouwen die niet in gelegenheid zijn om op deze lestijden te komen geeft zij diverse workshops in en buiten de N.S.K.S.

In 2006 heeft zij gedurende drie maanden training gegeven aan 12 masseurs van “Elysium, Centre for Well-being” om hen bij te scholen tot Shiatsu masseur.

Vanaf 2006 tot heden verzorgt Anushka de training van kwalificatie van de Beroepsopleiding DO-IN docenten (sinds 2011 volledig geaccrediteerd is door de NVTCG Zhong beroepsvereniging). Zij doceert en organiseert tevens de verplichte onderdelen van de beroepsopleiding van de N.S.K.S. zoals het jaarlijkse Moxa najaarsseminar en Japanse medicinale voeding seminar.

Wil je meer lezen over DO-IN? Bezoek dan onze pagina DO-IN.

Sebastiaan van Leeuwen – Docent Niveau 2 van de shiatsu beroepsopleiding

Sebastiaan van Leeuwen, docent shiatsu niveau 2, NSKSSebastiaan van Leeuwen is in 2001 voor het eerst naar de NSKS gekomen om een basiscursus Shiatsu en DO-IN te volgen bij Alan Nash. Zijn interesse in de oosterse disciplines was steeds groter geworden nadat hij in 1999 begon met Aikido bij Aikido Dojo ShiZenRyu. Vanuit deze interesse en de behoefte om zich te verdiepen is hij naar de NSKS gekomen. Vanaf de eerste stap die hij binnen deze school zette, wist hij al dat hij voor de rest van zijn leven bezig zou zijn met het bestuderen van deze kunst.

Sebastiaan heeft het vierde jaar van de Shiatsu opleiding met sensei Kawada afgerond bij de NSKS. Sebastiaan is docent en begeleider van de wekelijkse oefenavonden voor Shiatsu studenten van alle jaren van de Shiatsu opleiding op de NSKS en is assistent docent bij de Shiatsu en DO-IN basiscursussen en bij het tweede jaar van de hbo-niveau Shiatsu opleiding. Vanaf september 2018 is hij ook verbonden aan de NSKS als docent van het tweede jaar.

Sebastiaan heeft van 1999 tot en met 2009 Aikido bestudeerd bij Aikido Dojo Shizenryu van Aikido leraar Tom Verhoeven. Vanaf 2003/2004 heeft hij regelmatig lessen waargenomen en is in seizoen 2005/2006 opgeleid tot leraar.

Hij heeft lesgegeven aan volwassenen en kinderen. Aan volwassenen minimaal 4 lessen per week, op beginners- en op gevorderdenniveau. Aan kinderen verdeeld in twee groepen: van 6 tot en met 11 jaar en van 11 tot en met 16 jaar. Als leraar van de kunst en vakken van Aikido, DO-IN en Shiatsu heeft Sebastiaan meer dan 10 jaar praktijk- en docentervaring.

Sebastiaan heeft onder andere lessen gevolgd van de onderstaande aikidoleraren:
Alan Ruddock, Henry Kono, Tamura sensei, Maitre de Dobbeleer, Asai sensei, Fujimoto sensei, Kiichi Hine sensei, Alain Peyrache, Moriteru Ueshiba sensei (doshu), Fujita sensei, Kobayashi sensei, Ken Cottier, Sugano Sensei, Donovan Waite, Christian Tissier.

Aikido is een studie van werken met Ki (levensenergie) die veel parallellen vertoond met DO-IN en shiatsu wat betreft benaderingswijze met lesgeven op hoog niveau.

2001 t/m 2003                  tweejarige studie bij de NSKS
2003 t/m 2013                  zelfstudie shiatsu
2003 t/m 2007                  studie Talen en Cultuur van Japan aan de Universiteit van Leiden
2007 – 2008                       voor 5 maanden naar Japan afgereisd om daar te wonen, leven en werken en zich verder te verdiepen in de krijgskunst Aikido
2013 – 2018                       Beroepsopleiding Shiatsu therapeut aan de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu