NSKS Studenten over leerproces

Klassieke Shiatsu is een bijzondere manier om erachter te komen welke kwaliteiten zich schuilhouden in het diepst van ons wezen. Onze manier van kijken en observeren zowel als communiceren met mensen, komt voort uit een tijd waarin oorspronkelijke lichaamstaal en beweging de hoofdrol speelden. Dat was lang voordat mensen in staat waren om te praten.

Onze fundamentele manier van voelen en invoelen was zeer scherp en indringend. Het gebeurde op een natuurlijke manier, iets wat in deze tijd niet bepaald doorgegeven is. Dus, tenzij je iets anders wil, moet je dit aanleren of weer doen ontwaken.

De voordelen spreken voor zich. Met Shiatsu kunnen we de vier manieren om onze zintuigen te gebruiken weer aanscherpen. Zo kunnen we echte empathische vermogens ontwikkelen in plaats van alleen als individu te voelen.

Shiatsu kent Bo-Shin (observatie), Mon-Shin (verbaal communiceren en expressie uiten vanuit het hart), Bun-Shin (luisteren met meer dan alleen oren en brein) en Setsu-Shin (de kunst van aanraken op de juiste manier om direct met geest en lichaam van iemand anders te kunnen communiceren).

Setsu-Shin heeft een eigen taal die nauwkeurig geïnterpreteerd kan worden door de aanwezigheid van een organisch en energetisch systeem en een netwerk van meridianen. Studenten aan de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu leren wat hierboven beschreven is en ontwikkelen een niveau van empathie dat in Nederland ongekend is. Waarom?

De docenten van de school blijven zich ontwikkelen en zijn voortdurend bezig om awareness / bewustzijn te voeden met richting en praktijk. Eigenlijk zijn de studieboeken slechts een statisch onderdeel dat altijd onderhevig is aan een verbeterde en diepere interpretatie of onthulling.

De uitstraling is niet te fabriceren. Wat er in de praktijk gebeurt via empathie (een woord dat gebruikt wordt met een sympathieke mix) kan nauwelijks beschrijven wat het eigenlijk is.

Als je terugkijkt naar de emoties die geassocieerd worden met de vijf elementen of transformaties, zoals die 20 jaar geleden in Nederlandse versies van oriëntaalse tekstboeken beschreven zijn, is het grappig om te zien van wat voor slechte kwaliteit de vertalingen waren.

Zelfs de Engelse of Duitse versies miste een belangrijke hoeveelheid werkelijke kennis. Wel waren de meridiaan kaarten en boeken met illustraties redelijk.

Nu, anno 2019, zijn wij in dat opzicht veel verder. Toen werden Yin en Yang gewoon gezien als tegenovergestelde krachten. Anderhalve generatie later zijn er nu steeds meer mensen die willen weten hoe ze de werkelijkheid kunnen vastleggen, maar niemand kan een ervaring vastleggen net zomin als je spontaniteit kunt aanleren.

Oefenen, repeteren en concentreren is niet de ‘Old Ways’. De ‘oude manier’ is feitelijk niet oud. Die wordt anders genoemd in het Japans. On Ko Shi Shin betekent ‘kennis van hoe de eeuwenoude wijsheid moet worden toegepast in de tijd waarin wij leven’. Dat is de ‘spirit’ van onze school en de mensen die hier studeren.

Op zaterdag 11 mei begint het eerste jaar van de beroepsopleiding en hopelijk heb je nu begrepen dat Shiatsu geen fabriekswerk, maar mensenwerk is. En zeker geen snelweg naar het inlossen van je verwachtingen. Wat het wel is?

Een manier om een mooi vak te leren en inzichten te verzamelen die leiden tot persoonlijke groei. Je leert om met een shiatsu-behandeling blokkades in de energiebanen op te heffen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren, zodat de levensenergie ‘Ki’ weer vrij kan stromen. Het geeft veel voldoening om op deze manier de kwaliteit van je eigen leven en dat van de klant, positief te kunnen beïnvloeden.

SCHIJF JE NU IN!

Alan Nash

Alan Nash was born in London on May 14, 1946 and came to the Netherlands in 1979 as a computer expert. He chose a different path and followed a study "Bio-metabolism European Laboratory for Nutrition and Nutrients" with Professor Drs. E.F. Vogelaar and Shiatsu training at Yoshinori Miyashita in Amsterdam. He then studied traditional oriental medicine and diagnostics under Yuichi Kawada Sensei and Kazunori Sasaki. He graduated cum laude and founded the Dutch School for Classical Shiatsu. In the years that followed, Alan specialized in treating patients who cannot be helped within mainstream medicine.
en_GBEnglish (UK)
nl_NLNederlands en_GBEnglish (UK)