In memoriam Alan Nash

Alan Nash werd op 14 mei 1946 geboren in Londen. Aanvankelijk studeerde hij psychologie aan het “Marylebone Instituut” in Londen, maar door gebrek aan een studiebeurs was hij al na een jaar genoodzaakt om te gaan werken. Hij koos  de chemie, Informatica Technologie en natuurkunde als vakgebied maar merkte al gauw dat zijn ziel hierdoor niet werd gevoed.

Op zijn 24ste sloot Alan zich aan bij een grote groep jonge mensen met een Indiase leermeester. Toen begon een intensieve trainingsperiode waarin meditatie, Aikido, manuele therapie, Yoga, voetreflexologie, acupunctuur, Moxibustie en homeopathie werd bestudeerd.

In 1979 kwam hij als computerdeskundige naar Nederland maar studeerde daarnaast verder in de richting, waarmee hij inmiddels al een jaar of 15 bezig was. Hij studeerde Karate (Shotokan-stijl) bij Hans Haarthoorn in Utrecht.

In 1981/1982 volgde Alan een studie ‘Bio metabolism European Laboratory for Nutrition and Nutrients’ bij Professor Drs. E.F. Vogelaar, directeur van het Europees Nutriënten Laboratorium (ELN) te Utrecht. Tegelijkertijd volgde hij de Shiatsu opleiding bij Yoshinori Miyashita in Amsterdam en heeft in dat jaar tevens de medische opleiding bij de N.V.G.N. in Amsterdam voltooid. In 1983 startte hij zijn praktijk voor Voetreflexologie, “Healing” Do-In en Shiatsu in Lisse en gaf hij demonstraties en lessen in Shiatsu aan geïnteresseerden in de omgeving.

Daarna ontmoette hij in Groningen Yuichi Kawada Sensei (later aangesloten bij de N.S.K.S. als docent) en Kazunori Sasaki en studeerde bij hen traditionele oosterse geneeskunde en diagnostiek in 3 verschillende landen. In 1988 behaalde hij, cum laude, het diploma. In dat jaar startte hij de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu. In de jaren daarna heeft Alan zijn kennis en ervaring uitgebreid en zich gespecialiseerd in het helpen en behandelen van patiënten die binnen de reguliere geneeskunde niet geholpen kunnen worden.

Als een van de meest ervaren therapeuten en leerkrachten in Europa werd Alan regelmatig gevraagd lezingen en demonstraties te geven op internationale bijeenkomsten zoals in 2007 op het  International Shiatsu Congress in Kiental, Zwitserland en in 2009 op het  International Shiatsu Congress in Le Canet, Frankrijk.

In 2011 en 2012 gaf Alan op verzoek van de beroepsvereniging NVTCG Zhong (Nederland),  workshops over diepgaande diagnose en techniek aan leden van de Zhong vereniging.