De Weg van de vier Shins

 

Er zijn vier wegen die naar een effectieve Shiatsu behandeling leiden. Deze lopen in elkaar over, voeden en ondersteunen elkaar. Onderschat de kracht van deze vier shins niet. Deze vier wegen leiden tot het stellen van de juiste diagnoses, en hebben tegelijkertijd al inwerking op de ontvanger. Diagnose en heling gaan dus hand in hand.

Het belopen van deze vier wegen helpt jou jezelf beter te leren kennen en de ander beter te begrijpen. En voor wie een oplettend oog heeft is het volgende wellicht al opgevallen: Elk van deze vier wegen hebben een verdiende plaats in het logo van de NSKS.

 

 

 

Bo-shin, de weg van het waarnemen

Bo-shin is de kunst van het interpreteren van visuele waarnemingen (bv. gelaatsuitdrukking, houding, de manier waarop iemand zich beweegt), waardoor een diagnose van iemands conditie en vitaliteit gevormd kan worden.

 

 

Mon-shin, de weg van communicatie

Mon-shin is de kunst van het interpreteren van de souplesse en aanwezigheid van conversationele en contactuele eigenschappen (bv. lichtzinnig praten over ernstige zaken, aanraking van bepaalde lichaamsdelen en bepaalde gezichtsexpressie bij het bespreken van bepaalde onderwerpen), waardoor een diagnose van iemands conditie en vitaliteit gevormd kan worden.

 

Bun-shin, de weg van het luisteren

Bun-shin is de kunst van het interpreteren van waarnemingen via het gehoor (bv. stemgeluid), waardoor diagnose van iemands conditie en vitaliteit gevormd kan worden. Deze hebben de helende mogelijkheid blokkades op te heffen.

 

 

Setsu-shin, de weg van aanraken

Setsu-shin is de kunst van interpreteren via en uitvoeren van subtiele aanraking. Deze aanraking kan zowel met de handen, als andere lichaamsdelen (bv. voeten, knieën, vingers en duimen) worden uitgevoerd.

Aanraken is luisteren en communiceren met je handen. Je maakt hierbij kennis met de acht principes (zie hieronder). Je komt zo meer te weten over de ander. Waar zit een blokkade en wat doe ik hieraan?

 

De acht principes

De NSKS stuurt aan op Hara diagnose ondersteund door bevestiging van rugdiagnose, maar de acht principes kunnen ervaren worden op elke plek in het lichaam.
De Hara is het zachte deel tussen je ribbenboog en je schaambeen. In dit gebied zijn alle organen (en dus meridianen) vertegenwoordigd. Een juiste interpretatie van dit gebied leidt tot een juist Shiatsu diagnose. En net zoals de introductie hiervoor al aangaf: het diagnosticeren via de Hara is vaak ook al een behandeling.
Ook op de rug (en oren, en voeten, en handen, en pols, etc.) zijn alle organen vertegenwoordigd. Om na te gaan of je de Hara goed hebt geïnterpreteerd kan je via de rug onderbouwing opdoen.

Het interpreteren van het lichaam doe je op de volgende acht verschijnselen:

YANG en  YIN

HEET en  KOUD

BUITENKANT (HYO) en  BINNENKANT (RI)

VOL (JITSU) en LEEG (KYO)